Saturday, 6 December 2014

Karolinas regeringskrisanalys

Let's play the blame game... Ja, ett nyval (eller "extra val") är ju ett bevis på ett misslyckande så jag tycker det är rimligt att reda ut VEM som har misslyckats.

Det är iaf inte SD! Regeringens budget fälldes visserligen av SD och Alliansen, så visst har SD sin del i den biten! Men de är utan skuld, därför att ingen kan säga att de gjorde fel i att fälla regeringen. Regeringen hade klart uttalat från början att man inte tänkte ge SD något inflytande, och SD har därmed all moralisk rätt att vägra ge sitt stöd till regeringen, aktivt eller passivt. Ingen kan kräva av en annan att hen ska samarbeta i sin egen utplåning!

Rent principiellt är det statsministern som är ytterst ansvarig för regeringen, och därmed för att regeringens budget går igenom. Om regeringen är i minoritet i kammaren innebär det att statsministern måste söka stöd hos oppositionen genom att kompromissa med dem. Så gjorde alliansregeringen på sin tid, när de hade skäl att misstänka att vågmästaren SD kanske skulle rösta med oppositionen.

Reinfeldt hade dock en helt annan situation där än vad Löfvén har! Reinfeldt hade tre partier förutom SD att söka stöd hos! Men Alliansen har nu låtit meddela att de minsann "håller ihop" även i opposition! (Att de fortfarande kallar sig fyra olika partier börjar bli snudd på falsk marknadsföring! Jag menar, när?? När, om inte nu?!)

Skulle Löfvén-regeringen kunna göra upp med HELA Alliansen? Kanske, men det innebär att hela 77% och sex partier skulle behöva komma överens, även om vi räknar bort V. Så stora majoriteter är ovanligt och svårt. Men i det här fallet hade dessutom Alliansen meddelat att de minsann tänkte lägga fram sin egen oppositionsbudget, så då var det spåret ändå stängt!

Detta lämnar Löfvén-regeringen med endast två möjligheter:

1) Få stöd av SD
2) Regeringskris

Det är enkel matematik. I det läget tycker jag det var rakryggat och politiskt ärligt av Löfvén att låta sin budget falla och ta en regeringskris, hellre än att göra upp med SD. Ingen kan kräva av dem att de gör upp med sin värsta fiende! Särskilt inte efter att ha lovat sina väljare att inte göra det.


Alltså är det Alliansens fel! Ja? Visst kan ingen kräva av dem heller att de ska göra upp med sin värsta fiende, men är verkligen ALLA som inte ingår i deras fina allians deras värsta fiende? Är verkligen en S-MP-C-FP-uppgörelse precis lika illa för dem som en S-MP-SD-uppgörelse? Och är det verkligen lika illa för C och FP också, inte bara för KD och M?... Det är ju nämligen konsekvensen av deras agerande!

Har de mandat för det här? Före valet lovade de att släppa fram en röd-grön regering om dessa blev större än Alliansen, även om de inte fick egen majoritet, allt för att förhindra inflytande åt SD. Efter valet tvingade de alltså Löfvén att göra upp med SD eller avgå... Vilket utav de två hoppades de på? Inget utav dem överensstämmer med löftet.

Nu hävdar förstås Alliansen att de även lovat att hålla ihop, men i så fall har de gett motstridiga löften! De KAN inte både hålla ihop och hindra SD från att få inflytande, med det valresultat som blev! Enda sättet att uppfylla båda löftena under omständigheterna är om de får vara regering, och den röd-gröna oppositionen är mer samarbetsvillig än vad de själva var... Det är att vara riktigt dåliga förlorare!

Och det kan bli samma valresultat igen. Hoppas Alliansen på att de röd-gröna i så fall ska vika sig och låta dem regera, helt enkelt för att de vägrar samarbeta för att något annat ska bli möjligt? Sånt småbarnsbeteende borde straffa sig...

5 comments:

 1. Är det bl a alliansens fel att Löfven inte får göra vad han vill i en minoritetsregering? Absolut, det är det som menas med minoritet. Extraval ska vara sista alternativ man tar när det skiter sig inte det första, nu kommer Löfvens utspel kosta Sverige 250 miljoner genom ett nytt val. Istället för att låta talmannen sondera för en ny regering så väljer han att slösa 250 miljoner kronor för att få det sagt att svenska folket röstade fel.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Finns många skäl att vara sparsam med extra val, helt klart! Men jag utmanar dig att svara: Vad skulle de ha gjort då? Fanns det verkligen något kvar som inte var prövat? Fanns det verkligen något som skulle ha fått något enda alliansparti att gå med på en uppgörelse?

   För om inte alliansen så är ju bara SD kvar!... Eller att de lägger sig platt för alliansen förstås, men då kan man ju faktiskt hellre avgå!

   Delete
  2. De kunde väl testat tex. S som ensam regering. En neutralare budget, men visst...knepigt läge för alla.

   Delete
  3. S som ensam regering?? Och det skulle alliansen ha stött menar du?

   Hallå, utmaningen är ju att få till en majoritet! Hur får du det med ditt förslag om S som ensam regering??

   (Ledtråd: Det finns 349 mandat. Dvs, 175 behövs för majoritet.)

   Delete
 2. Eller som en kommenterare sa i ett annat forum (reddit.se):

  "Första (enda?) kommentaren på artikeln nämner att det är ett väldans slöseri då ett val kostar 250miljoner.
  Det är lite tragiskt att folk inte inser att det handlar om tiotals till hundratals miljarder som "felbudgeteras" om inte regeringen får igenom en korrekt budget.."

  ReplyDelete