Friday, 16 March 2012

Varje sedel är en valsedel

En populär uppfattning nu för tiden tycks vara att eftersom det kostar mer pengar att handla miljö- och rättvisemärkt (numera visst kallat "fairtrade-märkt") så kan man göra mer nytta för världen om man låter bli att handla miljö- och fairtrade-märkt, och i stället lägger pengarna man får över på välgörande ändamål! Låt oss testa den teorin med ett räkneexempel:

Säg att ditt hushåll handlar konsumtionsvaror för 4000 kr/mån, och att inget av det är miljö- eller fairtrade-märkt. Om ni i stället skulle handla allt detta miljö- och fairtrade-märkt, låt oss kalla det att "handla etiskt", så skulle det kosta mer. Hur mycket mer beror lite på vad man handlar, men kanske så mycket som 50% mer om jag tar i, alltså totalt 6000 kr. Genom att inte handla etiskt sparar ni alltså 2000 kr som ni kan lägga på välgörande ändamål.

Oj vad mycket! Det måste ju verkligen vara bra för världen!... kan man tycka. Men å andra sidan, om ni i stället skulle handla etiskt för de där 6000 kronorna, då skulle ju varenda krona av dessa 6000 ha gjort nytta för världen. Det är ju ännu mer.

Dessutom, låt oss inte glömma bort att genom att handla oetiskt, vilket innefattar grönsaker som odlats med gifter och kostgödsel, djur som fötts upp i stressande djurfabriker, kläder som tillverkats av barnarbetare eller av vuxna i usla arbetsförhållanden, utan fackliga rättigheter och knappt nån lön osv, så bidrar ni ju också till att försämra världen. Industrijordbruket och utnyttjandet av fattiga arbetare existerar ju inte för sin egen skull, utan fortgår ju bara så länge det finns kunder kvar som sponsrar verksamheten med sina pengar. Genom att lägga era 6000 kr på etisk konsumtion har ni alltså inte bara lagt 6000 kr på att sponsra nytta för världen, ni har också låtit bli att lägga 4000 kr på att sponsra onytta för världen. Den totala skillnaden för världen blir alltså inte mindre än 10000 kr till det bättre! :D


Så ni ser hur stor skillnad det gör var vi lägger våra röster, dvs våra pengar! Många av er skänker kanske någon hundralapp i månaden till Greenpeace eller Amnesty, och det är förstås bra, men hur stor del är det av er ekonomi? Försvinnande liten!

Så fortsätt att skänka pengar till välgörande ändamål om ni vill, men ta er en rejäl tankeställare på vad ni gör med resten av era pengar också. För varje sedel är en valsedel! Och svenskarna är ett av världens rikaste folk.------------------------------------------
Se även: BOJKOTTA VÄRLDENS BARN!!!!, 2013-10-11

4 comments:

 1. Och för oss som bor i USA, där man har en slags demokrati som går ut på att två godtyckliga partiprogram som båda pekar åt nästan samma håll, är de enda valsedlarna som finns de vi har i plånboken.

  Pengar är valsedlar på än fler sätt. Varje gång vi sponsrar Hollywood och den amerikanska nöjesindustrin, köper de politiker och repressiva lagar i resten av världen, inklusive Sverige som går ut på att övervaka och sätta dit alla de som någon gång lyssnar på musik eller ser på film de varit inblandade i. Så här: http://falkvinge.net/2011/09/05/cable-reveals-extent-of-lapdoggery-from-swedish-govt-on-copyright-monopoly/

  ReplyDelete
  Replies
  1. "Och för oss som bor i USA /.../ är de enda valsedlarna som finns de vi har i plånboken"

   Med den inneboende rättvisan att ju rikare du är, desto fler röster har du! :) Vilket i sin tur är anledningen till att de där två nästan identiska partiprogrammen du pratar om båda pekar i riktning mot mer fördelar för de rika!


   Enormt intressant länk förresten!!

   Delete
 2. Varför världen överhuvudtaget skulle bli bättre av välgörenhet, det har jag svårt att förstå.

  Minns hur man i skolan lärde sig att förfasas över den medeltida kyrkans handel med avlatsbrev. Men är en peng till ett välgörande ändamål så mycket annorlunda? Vi köper illusionen att vi gör nåt gott för våra pengar, men när ska vi lära oss att bistånd ofta ofta, jag törs nästan säga som regel, gör minst lika mycket skada som nytta. Varför tar vi oss den rätten, att så utan ansträngning, engagemang, analys eller eftertanke, klampa in i andra människors liv och ställa till rätta? Fast effekten förstås ofta blir den motsatta...

  Att handla miljömärkt är nåt helt annat; då engagerar vi oss i nåt som verkligen angår oss själva, nämligen den mat vi själva tänker proppa i oss. Vi tar ansvar, så gott vi förstår och begriper. Vi lär trots det välja fel många gånger, men sånt är livet. Vi lägger åtminstone inte näsan i andras blötar på ett sätt som vi inte kan svara för. /Mattias

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sant! Men framför allt tycker jag, så kan man se det från det andra hållet: Att oetisk konsumtion gör skada, verkligt stor skada!... Att sen komma och ge lite välgörenhet, för nån promille av sin ekonomi, till dem vars regnskog man skövlat och vars marker man förgiftat... det är i sanning avlatshandel! :)

   Det här är f.ö. min utan jämförelse mest populära text, så känn dig gärna fri att dela med dig av den! Folk som får den uppskattar den!

   Delete