Monday, 19 November 2012

Brandtal på Internationella Mansdagen

Grattis på mansdagen, alla män! :) Detta brandtal är till er.

Vill inte fira internationella mansdagen genom att framhålla några "unikt manliga" egenskaper som gör dem/er speciella och värda att tycka om. Det blir bara stereotypt och taskigt mot dem som inte passar in i mallen. (Typ alla.) Vill däremot hedra alla män genom att ta upp några orättvisor de utsätts för:

- Män dör mest genom mord (i Sverige o de flesta länder, dock ej alla).
(Se Sex feministiska myter, bok)

- Män dör fortfarande mest i krig. 1.3 - 10 gånger så mycket som kvinnor, enligt forskning.
(Se Male Victimhood in Armed Conflict, artikel på Political Violence @ A Glance)

- Män dör mest av självmord (i de flesta länder). De är visserligen deprimerade mer sällan än kvinnor, men saknar å andra sidan socialt stöd, söker inte professionell hjälp m.m., vilket gör att de drabbas hårdare när de väl drabbas.
(Se Wikipedia - Självmordsstatisik)

- Män dör yngre (i de allra, allra flesta länder) beroende på en mängd kultur- och livsstilsfaktorer. (Och nååågon enstaka biologisk faktor också.)

- Män är dessutom ständigt anklagade för att vara den skyldiga halvan, till krig, våld, sexbrott och könsdiskriminering. Även om det ligger en viss statistisk sanning i detta måste det vara slitsamt för individen att alltid vara skyldig, oavsett vad man gör och inte gör. Och... till slut kan man ju fråga sig vad som är hönan och vad som är ägget...!

11 comments:

 1. Jag använder som exempel ett könsneutralt språk och försöker komma ifrån könsrollernas klyschor.

  Tycker dock att du har skrivit ett alldeles utmärkt blogginlägg. Du hänvisar till fakta och pekar på social konstruktion som främsta förklaringsmodell till uppfattningar om skillnader mellan könen, d v s självfallet finns biologiska skillnader, men de är framför allt exponerade och ges en framskjuten position i de flestas föreställningsvärld p g a det kulturella sammanhanget.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, det är precis så jag tycker att det är! Och denna recension från dig betyder mycket för mig, i den här frågan. :)

   Fred mellan könen och med könsöverskridare!

   Delete
 2. Tack tack! Jag har alltid haft svårt att säga grattis på internationella kvinnodagen, eftersom jag ogärna velat underblåsa kvinnorörelsens ack så vanliga offermentalitet. Men nu har vi ju fått en egen dag att tycka synd om oss på! Så nu får det bli ändring på den punkten, när nästa kvinnodag kommer.

  Jag bor själv i Latinamerika och har på närhåll både fått uppleva och se hur machismen fungerar. Och oj vad kvinnor är medskapande till den! Och oj vad våldet går åt båda hållen, även om männens förstås oftare tar fysiskt uttryck.

  Nej, vi är allt lika goda kålsupare, och så förstås: lika underbara! Undrar vad vår Herre - hur hen nu ser ut - tänker om oss i sin himmel; underbara dårar, kvinnor och män. Och så ibland kapabla till de mest enastående ting! :-) /Mattias Sigurdsson

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, det finns många fördelar med en internationell mansdag, och detta med att man nu kan säga grattis tillbaka är ju en! 'Allt det du vill att andra ska göra mot dig på ditt köns dag, det får du nu chansen att göra mot dem!' :)

   Visst är vi lika goda kålsupare. "Om kvinnor styrde världen skulle det inte finnas några krig" fungerar bara så länge kvinnor inte styr världen! DÅ är de ödmjuka och kärleksfulla och tänker på sina barn... Men om de faktiskt skulle få alla maktpositioner och lämna över ungarna till sina män, då kommer allt samma egenskaper fram hos oss som vi nu förknippar med manlighet: Maktlystnad, girighet, krigiskhet... Att den som har makten är skyldig till krigen är en tautologi! Och en tautologi säger, per definition, ingenting...

   Läs också texten "Varför kvinnor och män har olika löner" 2011-02-17, om hur vi insyltar varandra i våra könsroller från början. Och se det intressanta kommentarsskiftet som följde! :)

   Delete
 3. Mmjo... och kvinnor utövar en hel del våld redan nu. Om det nu är rätt ord, jag är tveksam till det - även om det inte lär vara helt ovanligt med män som fysiskt misshandlas av sin kvinna. Kränkning är nog rätt ord. Ofta - oftast - sker det alldeles omedvetet.

  Alltså saken är ju denna: män är lättknäckta, lättkränkta. Ifrågasätt hans manlighet, och du har karln under kontroll. Därför vimlar världen av mödrar - inte minst i macholänder; machismen bygger på den strukturen - som har sina söner under kontroll genom ett känslomässigt incestuöst förhållningssätt. Horan är fördömd medan Madonnan anses oantastlig och kan göra lite vad hon vill. Hon tenderar att kontrollera sina söner, och så får vi män som är morsgrisar och aldrig våga ta reda på vad de egentligen önskar och vill, och som aldrig vågar ge sig fullt ut till en kvinna - de måste ju tänka på sin mor.

  Och vad gör mannen? Han spänner musklerna och visar vilken karl han är... Slår sin fru (som han inte vågar älska, bunden som han är till sin mor), går till prostituerade. Etc.

  Men bevare mig väl, måtte detta inte handla om vem som gör vem mest illa och vem som började. Jag vill bara peka på en vit fläck, stor som en kontinent: naturen av mannens sexualitet. Kravet på att behöva få upp den gör honom ömtålig, och det är en stor del av förklaringen till allt som inte fungerar oss emellan; kvinnorna och männen.

  På tal om ditt första inlägg, att försöka förstå... till och med terrorister. Vilket självklart inte är liktydigt med acceptera oacceptabla handlingar! /Mattias

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vackert talat! Fred emellan oss!

   Jag tror också att kvinnor, även här i sverige, är lite mer obenägna att lära sina pojkar hushållsarbete, och att klara sig själva, som en del i maktkampen mellan könen. Ja? Om han är hjälplös, och beroende av en annan för att ens kunna äta och hålla sig ren, då kommer han ju att bli beroende av sin fru senare! Han kommer inte att kunna skilja sig från henne! Modern lämnar över makten till svärdottern, för att behålla den inom könet. Omedvetet, förstås!


   I den fantastiska boken Egalias döttrar, som förresten kan sägas vara upphovet till min sista punkt i ovan bloggtext, kallas männen för "det sårbara könet".

   Delete
 4. "Kriget mellan könen
  suckar, gråt åsså stönen
  upprustning med push-ups
  sminklådor och work-out
  och ingen vågar va vän"

  -Stefan Sundström

  En låtvers som ringt genom mitt huvud många, många gånger...

  ReplyDelete
 5. Haha, snacka om freudiansk felläsning, i dubbel, tredubbel bemärkelse. Från min sida:

  "Freud mellan oss!" läste jag först!! Ja, han också...

  Härligt att bli förstådd! Extra härligt att bli förstådd över genusgränsen.

  Sundströmsången påminner mig om hur mycket vi slösar bort; i grunden är vi ju alldeles lika, vi kvinnor och män, och så har vi dessa underbara olikheter att njuta av och ha roligt med. Så idiotiskt av oss om vi inte tar vara på det! /Mattias

  ReplyDelete