Saturday, 2 February 2013

Astrid Lindgren regerar!

Bakgrunden till denna text är att mitt barn en dag ändrade sitt språkbruk. Efter en lång tid av tal utan pronomen använder hen nu ett: han. Alla är han. Är det en tillfällighet?

Titta här:
Bamse
Nalle Puh
Paddington
Pelle svanslös
Emil i Lönneberga
Pippi Långstrump*
Kalle Anka
Musse Pigg
Barbapapa
Dennis
Snobben
Kalle och Hobbe
Byggare Bob
Alice i Underlandet*
Alla vi barn i Bullerbyn*
Madicken*
Den vilda bebin
Max (Max potta, Max napp osv)
Djungelboken
Karlsson på taket

En lista på några väldigt vanliga, väldigt kända böcker och seriefigurer som erbjuds våra barn. Gör en könsanalys av utbudet. Du förstår nog snabbt vad asteriskerna står för: Undantagen som bekräftar regeln!

Låt mig berätta om en av mitt barns favoritsagor, Barbapapas resa: Barbapapa är deprimerad och en manlig doktor kommer fram till att han längtar efter en Barbamama. Barnen Jacob och Lisa* ger sig ut med Barbapapa för att leta efter en. De åker till London där en hippie-man säger att de ska åka till Indien. I Indien säger en vis man att de ska åka till New York, där en rik man (med en kvinnlig sekreterare*) säger att de ska åka ut på landet. Där säger en manlig bonde att de ska leta på andra planeter. Sen åker de hem och hittar en Barbamama i trädgården. På bilderna finns många kvinnor som dock aldrig nämns. Bl a är bönderna en man och en kvinna, men det är mannen som pratar, och benämns "bonden". Som om hon inte ens finns, eller är hans tillbehör, trots att hon tydligen arbetar lika mycket som han.

På SVT Play gillar mitt barn Breven från Felix. Vi har sett leksakskaninen Felix åka till Holland, Schweitz, Frankrike, Italien, Grekland, London, New York, Paris, Afrika(!), Indien, Australien, Japan och Kina. Han träffar människor och djur, och även om en del människor är kvinnor så är varenda djur en man! Just det... Utom en fågel med ett ägg som Felix måste rädda. Plus att resmålen förstås motsvarar den västerländska världsbilden (inget Kazakstan eller Kirgizistan, inget Nairobi eller Accra. Eller Ghana!). Felix' ägare Sofie är visserligen flicka, men hon sitter ju å andra sidan mest som Penelope och väntar på brev, och på att Felix ska komma hem.

Men bland sångerna blir det ändå riktigt illa:

Ekorrn satt i granen
Björnen sover
"Det var en elefant som var så elegant, han hade..."
En elefant promenerade
Nyss så träffa jag en krokodil
Kycklingen Gullefjun
Var bor du lilla råtta^
Mors lilla Olle
Prästens lilla kråka(*)
Lasse Lasse liten
Ett gammalt fult och elakt troll^
Här kommer lilla Ludde^
Har du sett min lilla katt
Greven hade en liten hund^

Bara ett enda undantag att bekräfta regeln med! Kanske är det för att sångerna innehåller så många djur, och djur är ju alltid män, eller? Ja, även prästens lilla kråka hävdar en del är en han, fast jag hävdar motsatsen.

Här finns en ny markering: ^ Den betecknar sånger där första personen (huvudpersonen) är en man, men där det kommer in en kvinna på andra plats, för att skapa nån slags jämvikt, eller variation. Hos det gamla trollet fanns t ex en trollmadam, och råttan hade en fru, Lovisa. Trollet och trollmadamen. Råttan och råttans fru. I början kan man tro att orden "troll" och "råtta" är könsneutrala ord men nu vet ni alltså bättre! Alla råttor är hanar. Honorna är råttors fruar.

Kanske vill ni invända att man lätt skulle kunna sätta ihop en lista med lika många barnböcker med kvinnlig huvudperson om man ville, och det är klart man kan. Jag försöker göra det varje gång vi är på biblioteket! Men de blir inte lika kända. Lyckas du få ihop en lista med kända kvinnliga huvudpersoner så kan du pröva att plocka bort Astrid Lindgren... Då går du bet! Astrid Lindgren, denna starkt lysande stjärna, är den enda som, bland så många andra kvaliteter, dessutom är jämställd!

Förresten är forskningen entydig: 70% av alla bilderböckers huvudpersoner är manliga, enligt denna artikel, som förresten även innehåller en massa nyttiga tips på hur man kan förbättra jämställdheten, och minska könstvånget för båda könen. Högst aktuell, även om den är några år nu. Denna artikel ur Göteborgs Fria Tidning hävdar att könsskillnaden mellan huvudpersonerna i barnböcker minskat, men de säger inte med hur mycket. En mycket intressant artikel för övrigt, om genus och trender i barnböcker, och deras påverkan på barn.

Mitt barn är förresten såld på Pippi-DVDer som vi hyr på biblioteket. Ständigt hör vi citat därifrån, och hen försöker att göra saker som Pippi gör. Hör man ett "Ha-haaaa" bakom sig så vet man att det är bäst att akta sig, för då står en tvååring där med ett eller annat långt föremål, och är Sjörövarfabbe med ett svärd! :)

Astrid Lindgren regerar!!

Bild: Helsingborgs Dagblad
Fotograf: Jan Collsiöö, 1978

7 comments:

 1. Jag skrev den här i somras, men den har blivit liggande för att jag har utvärderat exemplen, och samlat fler och sådär... Efter att jag skrev den började dock en lobbyverksamhet hemma hos oss: Plötsligt var ALLA karaktärer i våra barnböcker och sånger hon (även om de inte var det) och vips, på några veckor sa barnet i stället "hon" till alla! :)

  Det var en trevlig period på många vis... Bl a genom att jag så många gånger fick tillfälle att haja till över att jag omedvetet hade betraktat någon könsobestämd karaktär som en "han", när barnet kallade henom "hon". Och för att jag fick se hur många "han" det verkligen fanns i vårt kulturutbud! Man reagerar ju lixom mer när barnet säger fel...

  Men det gick över. Framåt hösten hade barnet börjat kalla alla för "han" igen, och jag har inte lyckats ändra på den saken. Jag läser väl för lite, och förskolan för mycket!

  Och ja, jag hade även en period när jag försökte införa "hen" men det köpte hen aldrig. Jag antar att jag missade mitt fönster... Attans! >:-/

  :)

  ReplyDelete
 2. Jag håller med om att Astrid Lindgren regerar, men att det är lite si och så med jämställdheten. Åtminstone emellanåt. Pippi är ett, objektivt sett, freak. Titta exempelvis på Tommy och Annika eller könsrollerna i de andra berättelserna. Detsamma gäller syn på etnicitet.

  Givetvis är det svårt att bryta alltför mycket med rådande konventioner, vilka förstås såg annorlunda ut på på säg 50-talet. Gissar att Astrid själv gärna hade gått längre, men om det stämmer vet jag inte.

  Att Astrid ofta fram och centrerar starka flickor/kvinnor som exempelvis Pippi, Madicken och Lotta är givetvis positivt. Tycker också att det framstår som ett medvetet grepp.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alltså, jag blir förbannad när jag ser Tommy och Annika och deras könsstereotypa beteende! Men jag anser (som du också antyder) att för att kunna beröra så starkt som hen gör måste Astrid först teckna ett porträtt av världen som vi känner den, sen lägga till sin kommmentar!

   Jag anser att hen gör detsamma med djurrätt: Först fiskar alla kräftor och det är trevligt och helt normalt. Sen kommer Olle och tycker synd om en, och släpper tillbaks den! Först en normal bondgård, utan fördömanden. Sen ska griseknoen bli julskinka och Emil blir helt förfärad! Hen invaggar oss i trygghet, och krossar sedan vår förljugna, såpskimrande bubbla! :)
   (Och får oss att läsa det gång på gång...)

   Och även om Pippi är ett freak så behandlar Tommy o Annikas föräldrar henom som en fullvärdig lekkamrat, vill bjuda hem henom på jul osv, och hela stan kommer faktiskt ner till hamnen för att sjunga en specialskriven avskedsvisa för Pippi när hen ska åka till söderhavet och aldrig komma tillbaka!... Ergo: Det är ok också att vara freak! :)

   Delete
  2. Vi kan vara glada vi, att vår bästa barnboksförfattare var en kvinna, som skrev om lika många flickor som pojkar som huvudpersoner! Om vår bästa barnboksförfattare i stället hade varit A. A. Milne (Nalle Puh), som bara skrev om pojkar och deras mödrar, hade vårt land kanske sett annorlunda ut...

   Delete
 3. Jag tror jag minns ett citat ordagrant ur "Hattstugan", eller om det möjligen var Tomtebobarnen - "...far är stark och modig, och mor är blid och rar...". Gomorgon och godnatt, liksom.

  ReplyDelete
  Replies
  1. :)

   Och observera att det i bägge fallen är tänkt som en komplimang!... Som jag skriver mera om i: Varför kvinnor och man har olika löner,

   http://karolinahagegard.blogspot.se/2011/02/varfor-kvinnor-och-man-har-olika-loner.html

   Delete