Tuesday, 5 May 2015

Borde sexbrottsmålet mot Assange släppas?

En vän till mig skickade mig nyss en fråga och en länk om Assange:

"Litet från blå himmel, men jag är litet nyfiken på vad du tror om Assange-fallet, +Karolina Hagegård. USA har fingrar litet varstans. Hur säger din rakkniv att det förklaras enklast / mest sannolikt?

Why the 'case' against Julian Assange in Sweden should be dropped, and dropped now!

"
Här är mitt svar:
Tja, eftersom flera trovärdiga källor tycks ganska överens så anser jag att förklaringen är denna:
Assange och W ("the Kashmir girl") hade sex, och på morgonen gjorde han det med henne igen medan hon ännu sov, och dessutom utan kondom, vilket INTE ÄR OK!! Alltså, en del människor gillar att vakna av att någon har sex med en, men det är ganska riskabelt att göra det med någon man inte känner, och definitivt fel att göra det utan kondom under de omständigheterna!
Jaha, sen oroar sig hon för HIV, hon och A går till polisstationen för att fråga om de kan tvinga Assange att HIV-testa sig, och polisen bestämmer att "det här är ju våldtäkt". W blir upprörd och stormar ut från polisstationen utan att ha skrivit på förhörsprotokollet. NÅGON, om det är polisen som gjorde anmälan eller någon annan, kommer på att det här är ett jättebra sätt att tysta en besvärlig broms som bitit den sömniga hästen...
Vad som hänt hos A är mera oklart, då hon tycks ha ändrat sin historia mer.
Att polisen bestämmer sig för att göra en anmälan på eget initiativ är i sig inget konstigt när det gäller våldtäkt. Inte heller att offren gett olika versioner vid olika tillfällen. Det senare talar snarare FÖR historiens äkthet!
Dock är förstås hela hanteringen en skandal, och ett fruktansvärt slag mot oss som kämpar för fred, rättssäkerhet, transparens osv, och mot krigsbrott och straffrihet!
Själv skulle jag innerligt önska att våldtäktsrättegången mot Assange kunde genomföras, bara så att det finge avslutas. Med största sannolikhet skulle den sluta med att han friades, vilket förstås inte alls är detsamma som att han är oskyldig, men ändå. Skulle han däremot ändra sin historia och erkänna de brott han anklagats för skulle straffet, vad jag förstått, inte bli mer än böter, vilket nästan skulle vara mer friande än ett friande...!
Enligt min juristvän kan ingen utlämnas från Sverige för politiska brott, och spionage, som USA lär utreda Assange för, är ett politiskt brott. Vi utlämnar heller inte (i teorin...) någon till ett land där denne riskerar dödsstraff. Det förra av dessa är min vän säker på att vi skulle hålla oss till! Det senare vet vi att det brutits åtskilliga gånger, men bara då det gällt okända, fattiga flyktingar...
Efter vad som hänt Manning, och hennes farsartade rättegång med nya åtalspunkter som lades till sista dagen utan att försvararen fick en chans att försvara henne mot dem, skulle jag dock inte lita på Sverige i detta, om jag var Assange...!! Jag menar, USA kan bara hitta på någon anklagelse om nåt icke-politiskt brott (våldtäkt t ex) som de försäkrar att Assange inte riskerar dödsstraff för, och det skulle vara väldigt svårt för Sverige att vägra utlämna!... Tänk vilken diplomatisk strid det skulle utlösa!! Och när de sen väl hade Assange i sin hand kunde de göra vad de ville med honom, t ex att dra igång en ny Manning-rättegång och döma Assange för spioneri till 36 års fängelse eller mer... Säkert skulle Sverige stå och mycket förnärmat säga: "Hallå, det var inte det där vi utlämnade honom för! Ni har lurat oss!!", men det skulle förstås inte göra ett uns skillnad för Assange. Sverige skulle aldrig göra något verkligt för att straffa USA för oförrätten, eftersom det ändå vore vi som skulle drabbas värst av den "skadade relationen", och det vill vi inte. Så långt vill vi inte gå för våra principer (ens med ny regering)!
(Enligt juristvännen är det förresten troligast att det var Assange själv och/eller dennes advokat, som läckte förhöret med Assange till pressen...)
Så...... ja, kanske är det dags att kräva att utredningen läggs ner... Men betydligt hellre skulle jag se att de åtgärder som, enligt den där länken, Hovrätten krävt av åklagarna (att t ex förhör hålls på Ecuadors ambassad) genomförs, så vi får någon klarhet i den saken! Jag gillar inte att saken bara läggs ner, utan att utredas! Men under alla omständigheter bör förstås den utomrättsliga formen av frihetsberövande som tvångsvistelsen på ambassaden innebär, upphöra!
Ehm, det bör Guantanamo-fängelset också!! Och de har suttit i många fler år... :p
-----------
Läs även:

No comments:

Post a Comment