Länk till ovan Facebook-post |
'Väljer du en grön skog eller en brinnande skog?' Ungefär så ska man väl läsa Pär Holmgrens bild ovan. Men har han några data på att skogsbränder i Sverige ökat? Troligen inte, för det har de inte.
I texten till bilden nämner Pär bl a att renar svälter för att det är för varmt om vintern... När jag skrev att det inte lät särskilt rimligt postade han en artikel som han bara kan ha läst rubriken på. Rubriken säger nämligen att renarna måste stödutfodras pga "klimatförändringarna"... men läser man artikeln står det att det är vindkraftsparker och för ung, planterad skog som är problemet! "Renarna går inte i närheten av vindkraftsparkerna", står det.
SVT - Tvingas nödutfodra sina renar på grund av klimatförändringarna
Och faktum är naturligtvis att renar dog i massor för 100 år sen också. Särskilt under riktigt stränga vintrar. Generellt är det ju så att de växter och djur som specialiserat sig på att bo i snö inte gör det för att snön är så bra för dem, utan för att den är så dålig för alla andra. De arter som över huvud taget klarar att leva i detta stränga klimat slipper därmed mycket konkurrens. Det är ingen slump att den biologiska mångfalden är som störst mellan vändkretsarna, och mycket liten här nära polen.
Här är Sveriges life expectancy-kurva:
https://ourworldindata.org/grapher/life-expectancy?tab=chart&country=OWID_WRL~SWE |
Som synes har vår livslängd mer än fördubblats på 200 år. Bara det är fantastiskt! Men ännu viktigare i sammanhanget: Fram till för ca 100 år sen var kurvan väldigt hackig! Jag gissar att det beror på att en enstaka dålig skörd eller en sträng vinter slog väldigt hårt mot befolkningen på den tiden. Sen dess har vi utvecklat livsmedelssäkerhet med bl a import och stödutfodring av renar de år vädret inte är gynnsamt. Detta är ju alldeles utmärkt, och inte alls ett tecken på att klimatet generellt blivit sämre.
Hade det blivit kallare hade vi allt haft mer att oroa oss för!... Svälten i Norrland år 1867, då tjälen inte gick ur jorden, var nog inte att leka med.
No comments:
Post a Comment